Zaterdag 26 jan Nieuwjaarsrit Den Haag-Voorburg historische Blauwe & Gele Tram

Op zaterdagmiddag 26 januari rijdt de Tramwegstchting Depot Scheveningen met de grote Blauwe Tram A106 en de grote Gele HTM 58 voor de 3e keer haar Nieuwjaarsrit mede ten bate van de restauratie het oudste inzetbare Nederlandse tramrijtuig, de HTM 402. Deze open ex-paardetram wagen uit 1896 wordt gerestaureerd als aanhangwagen voor de electrische tram zoals deze van 1905 tot 1947 bij de HTM op de tramlijnen mede naar Scheveningen heeft gereden.

Tijdens deze Nieuwjaarsrit wordt u verrast op een kleine versnapering met een toepasselijk drankje.

We vertrekken om 14.30 uur van de Remise Scheveningen, gelegen aan het Harstenhoekplein. HTM-buslijnen 22 en 23 stoppen tegenover de remise (halte Harstenhoekplein). Vanaf de halte Kurhaus van tramlijn 9 is het ongeveer 10 minuten lopen naar de remise. De rondrit zal ongeveer 2 uur duren.

Deze Blauwe tram heeft 25 zitplaatsen, de Gele tram 30 zitplaatsen. Bij overboeking kan er nog een derde tram ingezet worden.
Op 11 januari zijn er nog 20 plaatsen in de Gele en 12 plaatsen in de Blauwe beschikbaar.
Op 16 januari zijn er nog 6 plaatsen in de Gele en 3 in de Blauwe beschikbaar.

RITPRIJS RONDRIT € 22/persoon.
U kunt intekenen via rit-ts-schev15@hotmail.com voor uw plaats reservering. Vervolgens ontvangt u bericht hoe u kunt betalen.

Samen verder op weg om de 402 weer op de baan te krijgen.
De TS-Schev.-rittenrijders voor de HTM 402

foto: TS-Scheveningen

Ook motoren H312 naar restauratie HTM 294

De vroegere TS-werkwagen H312 (HTM 298) heeft een laatste donatie gedaan aan familielid HTM 294. Op 2 december 2018 hees de Scheveningse TS-werkgroep de twee motoren van de 298 uit het frame.

Na reconditionering zullen deze motoren ten goede komen aan de 294. Deze beschikt weliswaar al over motoren, maar voor het onderhoud is het handig om ze kunnen ruilen met identieke exemplaren.

Meer foto′s van de motorwisseling in het TS-FlickR-album over de 294.

Elders op onze site meer over de HTM 294.

Haagse 294 krijgt zijwand van donor H312

Bij de sloop van de H312/HTM 298 is de originele zijwand, te weten de drie primaire draagspanten, zorgvuldig verwijderd. Bij de demontage is secuur gelet op het niet beschadigen van de originele houtverbindingen om zo herplaatsing in de 294 mogelijk te maken.

De 294 bezat vanwege de pekeltank net zoals de 298/H312 een demontabele wand. Deze wand bestond uit twee doorgezaagde spanten en een houten wand. Omdat de tram weer voor reizigersdienst geschikt moet worden gemaakt is het herplaatsen van de originele spanten en de stalen zijwand een noodzaak.

Nu de houten spanten overgezet zijn, is de tram weer als geheel een stabiele koets om verder opgebouwd te kunnen worden. Direct na het fixeren van de spanten is de tram gelicht, zodat we bij het frame konden komen om dit te ontroesten en conserveren. De truck is daartoe voor de tram gezet om ook hier de revisie aan uit te kunnen voeren.

Overigens is de 294 voor restauratie verkozen boven de 298/H312 omdat de inwendige constructie van deze wagen indertijd ingrijpender verbouwd is dan bij de 294.

Lees over de restauratie en de voorgeschiedenis van HTM 294.

Meer foto′s in het TS-album over de 294

Haagse tramritten op koopavonden voor de kerst

Nieuw is dit jaar dat de Tramweg-Stichting tijdens de koopavonden op 21 en 23 december 2018 (korte) rondritten van ca. 15 minuten zal rijden door het sfeervolle Centrum van Den Haag vanaf de Grote Kerk om 15.00 uur, elke 20-30 minuten tot 21.00 uur.

(Eerder aangekondigde rondritten op 20 december zijn komen te vervallen.)

Voor de rondrit betaalt u 2 euro per persoon. Hiervoor hoeft u niet te reserveren; kaartjes zijn verkrijgbaar bij de kaartverkoper op onze tram. U kunt hier alleen maar met contant geld betalen. Pinnen is niet mogelijk; de OV-chipkaart is niet geldig.

Kerst- en oliebollenritten in Den Haag

Op zaterdag 15 en 22 december 2018 organiseert de Tramweg-Stichting een gezellige sfeervolle rit met fraai historisch trammaterieel voorafgaand aan Kerstmis. Er zal worden gereden met materieel van de Blauwe en de Gele tram (de interlokale trams tussen Den Haag en Leiden die tot 1961 reden). Reserveren voor specifiek van een deze wagens is niet mogelijk. Om 14.30 uur wordt u opgehaald vanaf het opstelspoor voor het station Den Haag Centraal (100 meter naar links lopen vanaf de zij-uitgang Rijnstraat). Er volgt een sfeervolle tramrit door Den Haag dat natuurlijk helemaal in kerststemming is.

Aangekomen bij ons depot in Scheveningen (oude pekelremise) wordt gepauzeerd en krijgt u glühwein, chocolademelk en een heerlijke oliebol aangeboden. Tussen 17.00 – 17.30 uur zijn de trams (die goed zijn verwarmd) weer terug bij Den Haag Centraal zodat we de schemering zullen meemaken.

De rit kost 22,50 euro per persoon en is inclusief de versnaperingen. U kunt u opgeven via het mailadres tonslootmaker@planet.nl met vermelding van: Kerstrit zaterdag 15 december 2018 of zaterdag 22 december 2018, aantal personen, uw mailadres en/of telefoonnummer en dan het juiste bedrag over te maken naar bankrekening NL87 INGB 0001 5651 98 van A.J.M. Slootmaker te Voorburg. Hij kan na ontvangst u via de mail bevestigen dat u deelnemer bent en kort van te voren nog informatie toesturen. Het aantal deelnemers per rit is beperkt tot 50 personen.