Nieuws

Steun gevraagd voor zware reparatie wiel van onze grote Blauwe Tram, de NZH A106

Bij een ontsporing in maart 2017 nabij de remise Scheveningen is een kernwiel (dit is het wieldeel dat om de as zit, daar omheen zit een wielband net als bij een fiets of auto) enige millimeters naar buiten verschoven op de as. Daardoor is deze as met wielen te breed geworden om in de bochten in het spoor te kunnen blijven.
Oorzaak van de ontsporing was een ons niet bekende aanpassing in de maatvoering van de geulbreedte van de groefrails nabij wissels.
Om dit te kunnen herstellen zal de A106 helaas wederom (de vorige keer was voor de vervanging van doorgebrande motor op 2 april 2016) moeten worden gelicht en het bewuste wielstel worden uitgebouwd.
Bij een extern bedrijf zal met perspassing de juiste maatvoering tussen de wielen - dit heet de speermaat - dan weer worden hersteld.
Een tegenvaller voor ons zowel qua inzet en presentatie naar het publiek toe, capaciteit voor het vervoeren van deelnemers aan onze ritten en als grootste tegenvaller de nodige financiën voor dit herstel.

Mocht u ons daarmee kunnen en willen steunen dan kunt u uw bijdrage overmaken naar het rekening nummer NL49 RABO 0323 5429 64 van de Tramweg-Stichting onder vermelding van ′Hulp A106′ en uw e-adres of postcode+huisnr. Dan kunnen we u naderhand uitnodigen voor een rit.

Hierbij een fimpje van ritten sinds de indienststelling in 2015 in Den Haag e.o. en bij het Nationaal Openlucht Museum (NOM) te Arnhem.

Foto: Raymond Naber, TS-Scheveningen.

za 16 en 23 dec Kerstritten in kerstsferen met de Blauwe en Gele tram.

Op zaterdag 16 december en 23 december 2017 organiseert de Tramweg-Stichting een gezellige sfeervolle rit met fraai historisch trammaterieel voorafgaand aan Kerstmis. Er zal worden gereden met materieel van de Blauwe en Gele Tram (de interlokale trams tussen Den Haag en Leiden die tot 1961 reden en de Gele die tot 1965 naar Voorburg en Delft reed.)
Om 14 uur wordt u afgehaald vanaf het opstelspoor voor het station Den Haag Centraal (100 meter vanuit de uitgang naar links lopen). Er volgt een sfeervolle tramrit door Den Haag dat natuurlijk helemaal in kerststemming is. Aangekomen bij station Voorburg wordt gepauzeerd en krijgt u gluhwein, chocolademelk en een heerlijke oliebol aangeboden. Tussen ca. 16.30 -17.00 uur zijn de trams (die goed zijn verwarmd) weer terug bij Den Haag Centraal zodat we de schemering zullen meemaken.

De rit kost €20,00 per persoon en is inclusief de versnaperingen. U kunt u opgeven via het mailadres tonslootmaker@planet.nl door opgave van: Kerstrit 2017, de dag van uw keuze, aantal personen, uw telefoonnummer (liefst mobiel), uw naam (zoals op de overmaking zal verschijnen) en vervolgens het juiste bedrag over te maken naar bankrekening NL87 INGB 0001 5651 98 van A.J.M. Slootmaker te Voorburg.
Ton Slootmaker zal na ontvangst van de betaling u via de mail bevestigen dat u deelnemer bent en kort van te voren nog informatie toesturen.

Het aantal deelnemers per rit is beperkt tot 45 personen.

Foto: TS-scheveningen

za 21 oktober ritten met Blauwe tram

Op zaterdag 21 oktober rijdt de werkgroep HTM 402 met de kleine Blauwe Tram en de Gele HTM 77 drie rondritten ten bate van de restauratie het oudste inzetbare Nederlandse tramrijtuig, de HTM 402. Deze open ex-paardetram wagen uit 1896 wordt gerestaureerd als aanhangwagen voor de electrische tram (zo gereden van 1905-1947).

De rit van bijna 1,5 uur gaat vanaf de Statenlaan naast het eind/beginpunt lijn 16 - via lijn 16 naar CS; dan via Koekamp en Voorhout, Kalvermarkt en lijn 9 naar Scheveningen Noorderstrand (fotostop). Vandaar naar het eindpunt van lijn 11 ,strandweg’ aan zee voor een fotostop, daarna naar het begin/eindpunt lijn 16.

Deze Blauwe tram heeft 17 zitplaatsen, de Gele tram 20 zitplaatsen.
RITPRIJS RONDRIT € 10/persoon.
U kunt intekenen via rit-ts-schev15@hotmail.com voor uw plaatserservering.
Daarna ontvangt u bericht voor de betaling, na betaling bent u zeker van uw plaats. Voor meer informatie zie www.tramwegstichting.nl onder ,Nieuws′.

1e rondrit 11:00 uur, 2e rondrit 13:00 uur en 3e rondrit 15:00 uur.

Dan om ± 17.30 de twee remiseritten via het Haagse centrum: met de Gele naar Kurhaus en de Blauwe naar de halte Gouden Regenstraat.
Ritduur ± 45 min, Prijs €7,5/persoon.

De rittenrijders van de Werkgroep HTM 402
Foto: E. den Hamer