TRAMWEG–STICHTING

Nieuws


Programma en aanmelding jaarvergadering TS

Met haar jaarvergadering is de Tramweg-Stichting dit jaar te gast bij het Haags Openbaar Vervoer Museum, Remise Frans Halsstraat (Ter Borchstraat 7, Den Haag).

Bent u geen donateur? U bent toch welkom!

Deur open om 10:30;
rit museumtrams 11:00;
vergadering 14:00
o.a. financieel verslag, verslag publiciteit, diapresentaties van de werkgroepen en beheersmaatschappijen. Praat mee in de Rondvraag! Sluiting ca. 16:30.
Meld u aan vóór 1 mei via NL49 RABO 0323 5429 64 t.n.v. Tramweg-Stichting. Vermeld: Donateursdag en UW EIGEN ADRES. Kosten voor de hele dag: €23 (met lunch) of €15 (zonder).

Speciale dieetwensen kunt u melden bij paul.hekking@tele2.nl.

U krijgt een schriftelijke bevestiging van uw deelname (vandaar dat we uw adres graag willen weten).

Terug naar toen: Onthaasten in oude trams en bussen

Wegens de grote belangstelling van voorgaande seizoenen jaar organiseert de RTM dit jaar vier RTM-combitochten (oude trams en bus) vanaf Rotterdam Willemsplein naar het RTM-museum in Ouddorp en weer terug. De tochten zijn op de woensdagen 12, 19, 26 juli en 2 augustus 2017.

Het programma bestaat traditioneel uit een rondrit met een historische RET-tram van RoMeO door Rotterdam naar Carnisselande. Daar wordt overgestapt op een museumbus van de RTM voor een tocht door de Hoekse Waard en over Goeree-Overflakkee naar het RTM-museum in Ouddorp. Daarvandaan volgen een stoomtramrit en een rondvaart over het Grevelingenmeer.

Onderweg naar het museum is een koffiestop bij wegrestaurant De Tram, het voormalige tramstation van Nieuwe-Tonge. De koffie met appelpunt, die daar wordt geserveerd, en de lunch die wordt verstrekt in het RTM-museum zijn in de prijs inbegrepen. Deelname kost €55,00 per persoon (kinderen 4-12 jaar €38,00). Aanmelden bij voorkeur via rtm.combitochten@gmail.com; telefonisch kan ook: 06-20082503.

Vertrek Willemsplein 09:15 uur; aankomst Willemsplein ± 18:30 uur. Dus een dagvullend programma voor slechts €55,00!.

Terug naar toen: Beleef Flakkee van honderd jaar geleden

In samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee organiseert het RTM-museum een complete dagtocht op de donderdagen 6, 13 juli en 3 augustus 2017. Een uitgebreid bezoek aan het Streekmuseum van Goeree-Overflakkee en het RTM-museum met een stoomtramrit maken hiervan deel uit. Ontvangst in het Streekmuseum met koffie en grootmoeders appeltaart, met daarna een rondleiding met levende geschiedenis. Proef en beleef op verrassende wijze het leven van begin 1900. Na het museumbezoek wordt er een eenvoudige lunch geserveerd in het schuttersgebouw De Doele. Vervolgens rijdt de RTM-museumbus naar de kop van Goeree voor een bezoek aan het RTM-museum en een stoomtramrit.

De museumbus vertrekt ’s morgens om 09:00 uur vanaf Busstation Heinenoord en rijdt langs diverse opstapplaatsen (A29 Numansdorp, A59 Schaapsweg, Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge) naar het Streekmuseum in Sommelsdijk. Op de terugweg worden dezelfde opstapplaatsen aangedaan.

De prijs van deze dagtocht is slechts € 44,00 per persoon, alles inbegrepen. Voor meer informatie over opstapplaatsen en tijden: rtm-ouddorp.nl of streekmuseum.nl. Inschrijven voor een van deze dagtochten, liefst per e-mail: flakkeemin100@gmail.com, of telefonisch 06-20082503.

Programma

Museumbus RTM (vertrektijden)
09:00 uur: Busstation Heinenoord;
09:11 uur: bushalte Rijksweg A29, Numansdorp;
09:20 uur: bushalte A59, Schaapsweg;
09:30 uur: Busstation Oude-Tonge;
09:35 uur: bushalte Provincialeweg N215, Nieuwe-Tonge;
09:45 uur: aankomst Streekmuseum Sommelsdijk (Binnenweg);

Streekmuseum Sommelsdijk
10:00 – 10:30 uur: ontvangst met koffie en grootmoeders’ appeltaart;
10:30 – 12:30 uur: rondleiding in stijl door Streekmuseum;
12:30 – 13:45 uur: lunch in De Doelen, Het Rondeel?

Museumbus RTM
13:45 uur: vertrek Streekmuseum naar RTM-museum Ouddorp;
14:15 uur: aankomst RTM-museum;
RTM-museum en -stoomtram
14:15 – 15:15 uur: museumbezoek
15:30 uur: vertrek stoomtram RTM-museum;
16:30 uur: aankomst stoomtram RTM-museum

Museumbus RTM
16:45 uur: vertrek RTM-museum; aankomsttijden:
17:30 uur: bushalte Provincialeweg N215, Nieuwe-Tonge;
17:45 uur: Busstation Oude-Tonge;
17:55 uur: bushalte A59, Schaapsweg;
18:04 uur: bushalte Rijksweg A29, Numa

Tramritten Koningsdag woensdag 27 april 2017

Op Koningsdag zal er in een 30 min. dienst langs 2 vrijmarkten (1) en de kermis gereden worden over route Statenkwartier - SCHEVENINGSEWEG - PLEIN 1813 - CENTRUM - CS - VOORHOUT -BUITENHOF - Zeeheldenkwarier - Statenkwartier.

Route: Statenlaan eindpunt lijn 16 - Frederik Hendriklaan (kermis en vrijmarkt 1) - Eisenhowerlaan - Scheveningseweg - Javastraat - Plein 1813 - Mauritskade (boot 2)- Kneuterdijk - Spui - Schedeldoekshaven - Den Haag Centraal - Malieveld (kermis) - Korte Voorhout (boot 2)- Lange Vijverberg (kermis) - Buitenhof - Gravenstraat - Noordwal (boot 2) - Vondelstraat (vrijmarkt Piet Heinstraat 1) - Zoutmanstraat - Laan van Meerdervoort - Waldeck Pyrmontkade - Stadhouderslaan - Prins Mauritslaan - Statenlaan van 11.00-17.20 uur.
Het Haags Openbaar Vervoer Museum rijdt van 12.00-17.00 u op de route Statenlaan-Buitenhof en op de route Kneuterdijk- Worldforum (schev. weg) met de TOURIST TRAM (PCC) en haar historische trams in tegengestelde richting. Op de route Kerkplein - CS- Voorhout - Vijverberg rijden TS en HOVM in de zelfde richting. De historische trams van het HOVM volgen de route van de TOURIST TRAM.

(1) Lees meer over ALLE KONINGSDAG-activiteiten in DEN HAAG en voor meer info over VRIJMARKTEN en KERMISSEN zie de webstek de Haagse Koningsdag
(2) overstap naar/van boot van Willemsvaart mogelijk: willemsvaart.nl/koningsdag-op-de-gracht

Instappen en ritprijs historische TS en HOVM trams
U kunt op elke tramhalte in- en uitstappen, door een seintje te geven aan de kaartverkoper of de conducteur.
De ritprijs bedraagt op de trams van de TS EN van de historische trams (niet de TOURIST TRAM PCC′s) van het HOVM 2 euro/persoon/rit en alleen enkeltjes, verkrijgbaar met papier of contant geld in de trams bij de kaartverkopers. Andere vervoerbewijzen en/of kortingskaarten zijn niet geldig. Het einde van de rit is in het centrum of voor de TS Statenlaan en voor HOVM trams Noorderstrand. De TOURIST TRAM kaartjes zijn wel geldig op de historieche trams van het HOVM, niet op die van de TS (zie www.touristtram.nl).
De opbrengst van de ritten met TS-trams is voor onderhoud en restauratie van de TS-trams (dus niet die van de HTM).
Er wordt gestreefd naar de volgende traminzet: de Gele Tram 58 en de Blauwe Tram NZH A 327, alles afhankelijk van het weer en techniek.

za 4 maart 17: Gele en Blauwe Tramrit: naar Bohemen/De Sav. Lohmanplein

Deze rit ten bate van de HTM 402 naar Bohemen was een groot succes: 55 tevreden deelnemers die van tot 130 km ver kwamen om mee te rijden

De rit ging via lijn 9 en CS naar het Kerkplein, met een fotostop. Vandaar naar het Markenseplein en door naar het De Sav. Lohmannplein met de 2e fotostop. Vertrek was na de diensttram van lijn 3 via de Beeklaan en de Paul Krugerlaan naar het eindpunt van lijn 11 aan de Zeeweg. Daar was de laatste stop om de zee te zien liggen en de pier met het reuzenrad te zien. We hadden geluk: de toezegde regen kwam niet. Dan terug naar de remise Scheveningen waar we wat later dan voorzien aankwamen.

Mocht u graag DEZE RIT meemaken: hij zal BINNENKORT HERHAALD gaan worden. Voor deze rit zijn er 55 plaatsen beschikbaar en U kunt zich alvast opgeven op rit-ts-schev15@hotmail.com.

De ritprijs bedraagt 15 Euro/volwassenen en 10 euro/kind en u kunt zich opgeven door een bericht te sturen naar rit-ts-schev15@hotmail.com onder vermelding tramrit 4 maart.

Bij uw aanmelding - indien u die nog niet gegeven hebt- graag, omdat er wel eens de zelfde namen voorkomen aub uw adres/woonplaats.
U ontvangt dan uw boekingsnummer en het rekeningnummer voor uw overschrijving.
U krijgt geen verdere bevestiging en uw plaatsbewijzen/kaartjes ontvangt u als u zich op de dag bij ons aanmeldt.

DE OPBRENGSTEN van de RIT ZIJN TEN BATE van de DE RESTAURATIE VAN DE UIT 1896 STAMMENDE OPEN PAARDETRANWAGEN HTM 402, die als aanhangwagen voor de electrische tram gerestaureerd gaat worden.

Bij overmacht, extreme weersomstandigheden moet de rit worden afgelast (daarom is uw tel. nr belangrijk) en krijgt u uw geld terug.
Indien mogelijk er zal een vervangende datum gezocht worden.

TS Depot-Scheveningen,
Werkgroep HTM 402
foto: Bart de Bock

RTM te zien op Duitse TV

Op 5 februari 2017 is in het NDR-programma Nordseereport een film van ruim 5 minuten over de RTM vertoond: Die alte Dame (loc 50). De film is nog te bekijken op de NDR-website: Mit der ″Alten Dame″ über den Brouwersdam

Gulle Gevers rit 5 februari ′17 Scheveningen-Voorburg-Delft vv

Op 5 februari 2017 werd er voor de mensen die hielpen om de rekening van de twee motoren voor de A106 te betalen, een rit georganiseerd. Wie met de trein kwam of uit de Haagse regio, kon vanaf CS met de tram meerijden naar de remise Scheveningen, waar van de 25 gulle gevers er uiteindelijk 20 aan de rit konden deelnemen en daar werden ontvangen.

Organisator Eric den Hamer lichtte de opzet van deze rit toe: met de Blauwe Trams A106 en de A327 naar Voorburg via de eerste interlocale tramroute van Nederland, waarvoor in 1865 een concessie werd aangevraagd: Scheveningen-Den Haag-Delft (die er maar gedeeltelijk kwam).

Op de stop in Voorburg-Station lichtte timmerman van de A106 Jan Questro toe hoe het tussen 1986 en 1997 gegaan was met de restauratie van het voormalige tuinhuisje/noodwoning.

Daarna werd naar Delft gereden, waar met inmiddels zon mooie foto’s gemaakt konden worden. Een deelnemer had voor de gelegenheid een lichtblauw jack aangetrokken, waardoor de Blauwe Tram nog blauwer werd, wat niet altijd voor de fotografen noodzakelijk was.

Op de terugweg werd in ’s-Gravenmade gestopt voor foto’s en de toelichting van Wim Beukenkamp op de toekomstige Blauwe Tram A600 (zie ook De Nieuwe Blauwe Tram).

Daarna reden beide trams naar Den Haag CS, waar de treinreizigers afgezet werden. De A327 reed vervolgens met een aantal deelnemers naar de remise Lijsterbes en de A106 via de Koningskade en daarmee parallel aan de voormalige Blauwe Tramroute naar Scheveningen, waar afscheid genomen werd van de mensen, die per auto gekomen waren.
Er kan terug gekeken worden op een zeer geslaagde dag.

Opsporen van de adressen
Wat overigens een grote hinderpaal voor het organiseren van de tramrit bleek, dat er geen adressen meer op de overschrijvingen staan. Het kostte een maand zoekwerk om een achttal adressen terug te vinden, wat op een na gelukte. Indien u in de toekomst een eenmalige gift geeft voor een project, is het voor de organisatoren handig als uw postcode met huisnummer of uw e-adres vermeld staat bij het doel van de gift. Dan kan u een brief/bericht gestuurd worden om u op de hoogte te houden.

Foto: Eric den Hamer

Google Streetview betrapt NZH A106 op uitje

Een van onze medewerkers ontdekte dat de Google Streetview-fotograaf over de Delftweg heeft gereden en daar op 3 juli de A106 heeft vastgelegd. Dit was de eerste rit (voor medewerkers en genodigden) nadat de defecte motoren waren vervangen.

Ondanks de afgedekte gezichten zijn op de voorgrond duidelijk twee bekende TS-ers te herkennen. Op de foto hiernaast zie je bovendien een schaduw van de foto-auto van Google.

Als je 180 graden draait (dat kan op Google Streetview) kun je nog meer TS-ers, NZH-kenners en aanverwante personen herkennen.

Bekijk de afbeelding op Google Streetview

Fred Hofman

Film zet RTM-vrijwilligers in ′t zonnetje

Eind januari ging de film ″Vrijwilligers houden uniek RTM-erfgoed in stand″ in première. De film is geproduceerd door de filmgroep FCN, die vrijwilligerswerk voor het voetlicht wil brengen. De eerste DVD met de film werd op 23 januari 2017 door FCN-voorman Wim Kok overhandigd aan de voorzitter van de RTM, Roel Sparreboom.

Kok en zijn medefilmers zijn bijzonder te spreken over de medewerking die ze kregen bij het Ouddorpse stoomtrammuseum. ″Een punt dat ons bij elk bezoek aan ′de Tram′ steeds weer aansprak, dat is de fijne sfeer ook hier in de RTM-ploeg. De film straalt dat ook uit; niet door wat wij bedachten, nee, gewoon door wat de RTM-vrijwilligers zelf, heel openhartig, als hun gevoel voor onze camera’s hebben geuit.″ Het schieten van de beelden was een feest, zo zei Wim Kok.

In de 26 minuten durende film staan de mensen centraal die het RTM-museum in de afgelopen 50 jaar tot een succes hebben gemaakt. Duidelijk wordt hoe de vrijwilligers eigenlijk zijn terechtgekomen bij het RTM-museum. Concreter dan in een jaarrekening is te zien hoe de bijdragen van de donateurs worden besteed. Daarnaast wil de film tonen dat je als vrijwilliger oude ambachtelijke vaardigheden kan leren die nodig zijn bij je werk als restaurator van trams - werk dat, terecht, veel waardering krijgt.

De FCN-productie ″Vrijwilligers houden uniek RTM-erfgoed in stand″ is te bekijken op YouTube.