Lijn 10 nu ook in de winter

De historische Rotterdamse trams uit 1931 van Lijn 10 gaan dit jaar voor het eerst ook in de winter door Rotterdam rijden. Op negen avonden tussen 15 en 29 december worden rondritten gemaakt door feestelijk verlicht Rotterdam.

Tijdens de rit kunnen de passagiers genieten van een beker warme chocolademelk of glühwein in een speciale beker met afbeelding van de tram, een echte Rotterdamse ‘vierasser’ uit 1931. De beker mag na de rit meegenomen worden als herinnering aan een bijzondere decemberrit met Lijn 10.

De ritten beginnen bij Rotterdam Centraal om 18.30, 19.30 en 20.30. Na een rondrit door de stad van ongeveer 50 minuten kunnen de passagiers weer uitstappen bij Rotterdam Centraal. Onderweg kan niet worden in- of uitgestapt.

Lijn 10 gaat rijden op de volgende dagen in december: vrijdag 15, zaterdag 16, woensdag 20, donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23, woensdag 27, donderdag 28 en vrijdag 29.

Per rit zijn 22 zitplaatsen beschikbaar, die vooraf gereserveerd moeten worden via www.stichtingromeo.nl.

De prijs voor deze unieke avondrit, inclusief gereserveerde zitplaats, glühwein of chocolademelk en een herinneringsbeker bedraagt €15,-

Informatie voor redacties: John Krijgsman 0624432601

Steun gevraagd voor zware reparatie wiel van onze grote Blauwe Tram, de NZH A106

Bij een ontsporing in maart 2017 nabij de remise Scheveningen is een kernwiel (dit is het wieldeel dat om de as zit, daar omheen zit een wielband net als bij een fiets of auto) enige millimeters naar buiten verschoven op de as. Daardoor is deze as met wielen te breed geworden om in de bochten in het spoor te kunnen blijven.
Oorzaak van de ontsporing was een ons niet bekende aanpassing in de maatvoering van de geulbreedte van de groefrails nabij wissels.
Om dit te kunnen herstellen zal de A106 helaas wederom (de vorige keer was voor de vervanging van doorgebrande motor op 2 april 2016) moeten worden gelicht en het bewuste wielstel worden uitgebouwd.
Bij een extern bedrijf zal met perspassing de juiste maatvoering tussen de wielen - dit heet de speermaat - dan weer worden hersteld.
Een tegenvaller voor ons zowel qua inzet en presentatie naar het publiek toe, capaciteit voor het vervoeren van deelnemers aan onze ritten en als grootste tegenvaller de nodige financiën voor dit herstel.

Mocht u ons daarmee kunnen en willen steunen dan kunt u uw bijdrage overmaken naar het rekening nummer NL49 RABO 0323 5429 64 van de Tramweg-Stichting onder vermelding van ′Hulp A106′ en uw e-adres of postcode+huisnr. Dan kunnen we u naderhand uitnodigen voor een rit.

Hierbij een fimpje van ritten sinds de indienststelling in 2015 in Den Haag e.o. en bij het Nationaal Openlucht Museum (NOM) te Arnhem.

Foto: Raymond Naber, TS-Scheveningen.

Za. 16 en 23 dec Kerstritten Blauwe en Gele tram

Op zaterdag 16 december en 23 december 2017 organiseert de Tramweg-Stichting een gezellige sfeervolle rit met fraai historisch trammaterieel voorafgaand aan Kerstmis. Er zal worden gereden met materieel van de Blauwe en Gele Tram (de interlokale trams tussen Den Haag en Leiden die tot 1961 reden en de Gele die tot 1965 naar Voorburg en Delft reed.)
Om 14 uur wordt u afgehaald vanaf het opstelspoor voor het station Den Haag Centraal (100 meter vanuit de uitgang naar links lopen). Er volgt een sfeervolle tramrit door Den Haag dat natuurlijk helemaal in kerststemming is. Aangekomen bij station Voorburg wordt gepauzeerd en krijgt u gluhwein, chocolademelk en een heerlijke oliebol aangeboden. Tussen ca. 16.30 -17.00 uur zijn de trams (die goed zijn verwarmd) weer terug bij Den Haag Centraal zodat we de schemering zullen meemaken.

De rit kost €20,00 per persoon en is inclusief de versnaperingen. U kunt u opgeven via het mailadres tonslootmaker@planet.nl door opgave van: Kerstrit 2017, de dag van uw keuze, aantal personen, uw telefoonnummer (liefst mobiel), uw naam (zoals op de overmaking zal verschijnen) en vervolgens het juiste bedrag over te maken naar bankrekening NL87 INGB 0001 5651 98 van A.J.M. Slootmaker te Voorburg.
Ton Slootmaker zal na ontvangst van de betaling u via de mail bevestigen dat u deelnemer bent en kort van te voren nog informatie toesturen.

Het aantal deelnemers per rit is beperkt tot 45 personen.

Foto: TS-scheveningen

za 21 oktober ritten met Blauwe tram

Op zaterdag 21 oktober rijdt de werkgroep HTM 402 met de kleine Blauwe Tram en de Gele HTM 77 drie rondritten ten bate van de restauratie het oudste inzetbare Nederlandse tramrijtuig, de HTM 402. Deze open ex-paardetram wagen uit 1896 wordt gerestaureerd als aanhangwagen voor de electrische tram (zo gereden van 1905-1947).

De rit van bijna 1,5 uur gaat vanaf de Statenlaan naast het eind/beginpunt lijn 16 - via lijn 16 naar CS; dan via Koekamp en Voorhout, Kalvermarkt en lijn 9 naar Scheveningen Noorderstrand (fotostop). Vandaar naar het eindpunt van lijn 11 ,strandweg’ aan zee voor een fotostop, daarna naar het begin/eindpunt lijn 16.

Deze Blauwe tram heeft 17 zitplaatsen, de Gele tram 20 zitplaatsen.
RITPRIJS RONDRIT € 10/persoon.
U kunt intekenen via rit-ts-schev15@hotmail.com voor uw plaatserservering.
Daarna ontvangt u bericht voor de betaling, na betaling bent u zeker van uw plaats. Voor meer informatie zie www.tramwegstichting.nl onder ,Nieuws′.

1e rondrit 11:00 uur, 2e rondrit 13:00 uur en 3e rondrit 15:00 uur.

Dan om ± 17.30 de twee remiseritten via het Haagse centrum: met de Gele naar Kurhaus en de Blauwe naar de halte Gouden Regenstraat.
Ritduur ± 45 min, Prijs €7,5/persoon.

De rittenrijders van de Werkgroep HTM 402
Foto: E. den Hamer