TRAMWEG–STICHTING

Nieuws


za. 27 jan. in de Gele het nieuwe jaar in.

Op de valreep van januari op zaterdag 27 ste onze Nieuwjaarsrit met tramrondrit Scheveningen-Den Haag met Gele Tram. Een goede manier om 2018 in te luiden en het project HTM 402 te steunen.

Op zaterdagmiddag 27 januari rijdt de werkgroep HTM 402 met Gele HTM 58 of 77 een Nieuwjaarsrit ten bate van de restauratie het oudste inzetbare Nederlandse tramrijtuig, de HTM 402. Deze open ex-paardetram wagen uit 1896 wordt gerestaureerd als aanhangwagen voor de electrische tram (zo gereden van 1905-1947).
Deze Nieuwjaarsrit zal u deelnemer naast een speciaal Nieuwjaarshapje ook een toepasselijk Nieuwjaatsdrankje bieden.

De rit begint 13.30 u bij de rem. Scheveningen ; we rijden via het centrum en de Laakkade naar over lijnn 11 naar Scheveningen. Daar zal u tiijdens de pauze de speciale nieuwjaarsversnaperingen aangeboden worden. De terugrit gaat via lijn 16 en lijn 1 terug naar de remise Scheveningen, aankomst ± 15.15 uur.

De Gele tram 58 heeft max. 30 zitplaatsen, de kleinere 77 heeft max. 20 plaatsen.
RITPRIJS van deze speciale NIEUWJAARSRIT : € 19 persoon; €12,5 kinderkaartje tot 12 jaar.
U kunt intekenen via rit-ts-schev15@hotmail.com voor uw plaatserservering.
Daarna ontvangt u bericht voor de betaling, na betaling bent u zeker van uw plaats.

Deze rit gaat door bij min. 18 deelnemers, bij veel interesse wordt de rit na deze rit rond ± 15.45 u herhaald.
Op 12 jan. heeft de Gele heeft nog 20 vrije plaatsen, op 18 jan nog 16 vrije plaatsen

De rittenrijders van de Werkgroep HTM 402
foto: TS-Scheveningen-E den Hamer.

Nog 35 procent: krijgt Rotterdam een moderne restauranttram?

Na de bekendmaking van de plannen voor de RotterTram, de rijdende moderne restauranttram van Rotterdam in een historische tram, kreeg initiatiefneemster Suzanne Knegt duizenden positieve reacties. Toch is de crowdfundingcampagne om dit plan te realiseren met nog 13 dagen en € 66.000 te gaan, nog niet vol. Zij moet voor 31 december de € 200.000 hebben opgehaald, anders krijgen alle investeerders hun geld terug en ziet zij haar droom in rook opgaan.

Daarom doet zij nu een beroep op alle Rotterdammers en mensen die Rotterdam en de RotterTram een warm hart toedragen. Laten we de stad een prachtig kerstkado geven! Met nog ′n paar dagen te gaan tot het einde van het jaar neemt de spanning toe. Help jij mee om de RotterTram over de Erasmusbrug te laten rijden? Lees meer op Crowdaboutnow.nl

za 20 jan NIEUWJAARSRIT met kleine Blauwe Tram A327 en grote Gele HTM 58

Op zaterdag 20 januari Nieuwjaarsrit met historische tramrondrit Den Haag met kleine Blauwe en grote Gele Tram Op zaterdagmiddag 20 januari rijdt de werkgroep HTM 402 met de kleine Blauwe Tram A327 en de grote Gele HTM 58 een Nieuwjaarsrit ten bate van de restauratie het oudste inzetbare Nederlandse tramrijtuig, de HTM 402. Deze open ex-paardetram wagen uit 1896 wordt gerestaureerd als aanhangwagen voor de electrische tram (zo gereden van 1905-1947).
Deze Nieuwjaarsrit zal u deelnemer naast een speciaal hapje ook een toepasselijk drankje bieden.

De rit begint 15u bij de rem. Scheveningen ; we rijden via verschilende tramlijnen naar Rijswijk, daar bij de Herenstraat naar station-Voorburg. Daar zal u tiijdens de pauze de speciale nieuwjaarsversnaperingen aangeboden worden. De terugrit gaat via een iets andere route terug naar Scheveningen, aankomst ± 17 uur.

Deze Blauwe tram heeft max. 17 zitplaatsen, de Gele tram 30 zitplaatsen.
RITPRIJS van deze speciale NIEUWSRIT : € 19/volwassene en €12,5 /kind tot 12 jaar.
U kunt intekenen via rit-ts-schev15@hotmail.com voor uw plaatserservering.
Daarna ontvangt u bericht voor de betaling, na betaling bent u zeker van uw plaats.

Op 12 jan. is de Blauwe tram heen volgeboekt en de Gele heeft nog 3 vrije plaatsen. Op 18 jan is DE RIT VOLGEBOEKT, ER IS NOG PLAATS DE 27STE.

Op zaterdag 27 jan de Nieuwjaarsrit via een andere route en pauzepunt herhaald worden, zie de 27 jan. ritaankondiging.
De rittenrijders van de Werkgroep HTM 402
foto: TS-Scheveningen-E den Hamer.

Lijn 10 nu ook in de winter

De historische Rotterdamse trams uit 1931 van Lijn 10 gaan dit jaar voor het eerst ook in de winter door Rotterdam rijden. Op negen avonden tussen 15 en 29 december worden rondritten gemaakt door feestelijk verlicht Rotterdam.

Tijdens de rit kunnen de passagiers genieten van een beker warme chocolademelk of glühwein in een speciale beker met afbeelding van de tram, een echte Rotterdamse ‘vierasser’ uit 1931. De beker mag na de rit meegenomen worden als herinnering aan een bijzondere decemberrit met Lijn 10.

De ritten beginnen bij Rotterdam Centraal om 18.30, 19.30 en 20.30. Na een rondrit door de stad van ongeveer 50 minuten kunnen de passagiers weer uitstappen bij Rotterdam Centraal. Onderweg kan niet worden in- of uitgestapt.

Lijn 10 gaat rijden op de volgende dagen in december: vrijdag 15, zaterdag 16, woensdag 20, donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23, woensdag 27, donderdag 28 en vrijdag 29.

Per rit zijn 22 zitplaatsen beschikbaar, die vooraf gereserveerd moeten worden via www.stichtingromeo.nl.

De prijs voor deze unieke avondrit, inclusief gereserveerde zitplaats, glühwein of chocolademelk en een herinneringsbeker bedraagt €15,-

Informatie voor redacties: John Krijgsman 0624432601

Steun gevraagd voor zware reparatie wiel van onze grote Blauwe Tram, de NZH A106

Bij een ontsporing in maart 2017 nabij de remise Scheveningen is een kernwiel (dit is het wieldeel dat om de as zit, daar omheen zit een wielband net als bij een fiets of auto) enige millimeters naar buiten verschoven op de as. Daardoor is deze as met wielen te breed geworden om in de bochten in het spoor te kunnen blijven.
Oorzaak van de ontsporing was een ons niet bekende aanpassing in de maatvoering van de geulbreedte van de groefrails nabij wissels.
Om dit te kunnen herstellen zal de A106 helaas wederom (de vorige keer was voor de vervanging van doorgebrande motor op 2 april 2016) moeten worden gelicht en het bewuste wielstel worden uitgebouwd.
Bij een extern bedrijf zal met perspassing de juiste maatvoering tussen de wielen - dit heet de speermaat - dan weer worden hersteld.
Een tegenvaller voor ons zowel qua inzet en presentatie naar het publiek toe, capaciteit voor het vervoeren van deelnemers aan onze ritten en als grootste tegenvaller de nodige financiën voor dit herstel.

Mocht u ons daarmee kunnen en willen steunen dan kunt u uw bijdrage overmaken naar het rekening nummer NL49 RABO 0323 5429 64 van de Tramweg-Stichting onder vermelding van ′Hulp A106′ en uw e-adres of postcode+huisnr. Dan kunnen we u naderhand uitnodigen voor een rit.

Hierbij een fimpje van ritten sinds de indienststelling in 2015 in Den Haag e.o. en bij het Nationaal Openlucht Museum (NOM) te Arnhem.Foto: Raymond Naber, TS-Scheveningen.

Za. 16 en 23 dec Kerstritten Blauwe en Gele tram

Op zaterdag 16 december en 23 december 2017 organiseert de Tramweg-Stichting een gezellige sfeervolle rit met fraai historisch trammaterieel voorafgaand aan Kerstmis. Er zal worden gereden met materieel van de Blauwe en Gele Tram (de interlokale trams tussen Den Haag en Leiden die tot 1961 reden en de Gele die tot 1965 naar Voorburg en Delft reed.)
Om 14 uur wordt u afgehaald vanaf het opstelspoor voor het station Den Haag Centraal (100 meter vanuit de uitgang naar links lopen). Er volgt een sfeervolle tramrit door Den Haag dat natuurlijk helemaal in kerststemming is. Aangekomen bij station Voorburg wordt gepauzeerd en krijgt u gluhwein, chocolademelk en een heerlijke oliebol aangeboden. Tussen ca. 16.30 -17.00 uur zijn de trams (die goed zijn verwarmd) weer terug bij Den Haag Centraal zodat we de schemering zullen meemaken.

De rit kost €20,00 per persoon en is inclusief de versnaperingen. U kunt u opgeven via het mailadres tonslootmaker@planet.nl door opgave van: Kerstrit 2017, de dag van uw keuze, aantal personen, uw telefoonnummer (liefst mobiel), uw naam (zoals op de overmaking zal verschijnen) en vervolgens het juiste bedrag over te maken naar bankrekening NL87 INGB 0001 5651 98 van A.J.M. Slootmaker te Voorburg.
Ton Slootmaker zal na ontvangst van de betaling u via de mail bevestigen dat u deelnemer bent en kort van te voren nog informatie toesturen.

Het aantal deelnemers per rit is beperkt tot 45 personen.

Foto: TS-scheveningen