TRAMWEG–STICHTING

Werkgroepen & trammusea

2
HTM 2

Op deze pagina staat een beschrijving van de werkgroepen en beheersmaatschappijen die zijn vertegenwoordigd in het bestuur van de Tramweg Stichting en van enkele groepen waarmee de TS samenwerkt.

RotterdamRTM OuddorpHoorn-MedemblikDen HaagScheveningenMuseumtramlijn AmsterdamStichting TramwerkStichting Beheer Collectie Amsterdam Vervoer MuseumArnhemHaarlemUtrechtHaarlemEnschede


De restauratie van trams, het tentoonstellen en rijden met museumtrams is in handen van TS-werkgroepen, verspreid over heel Nederland. Er zijn talloze trammusea waar u welkom bent.
Niet alle musea zijn het hele jaar geopend. Sommige werkgroepen kunnen geen bezoekers ontvangen, maar houden wel open dagen of tramritten voor het publiek. Zie de nieuwspagina of de evenementenpagina.

Wilt u zelf ook de handen uit de mouwen steken, neem dan contact op met een werkgroep bij u in de buurt.

MJK - Helaas is de Museumjaarkaart niet geldig bij de meeste trammusea. Hopelijk heeft u hier begrip voor; het deelnemen aan de kaart kost de musea namelijk meer geld dan het opbrengt.


210
RET 210

Rotterdam

De collectie van het Trammuseum Rotterdam is maandelijks te bezichtigen in de Remise Hillegersberg aan de Kootsekade. Het museale beheer en de restauratieprojecten van Maasstedelijke trams vinden plaats onder auspiciƫn van RoMeO, de Rotterdamse museumorganisatie voor het openbaar vervoer.

Website: Tram Museum Rotterdam.


RTM Ouddorp

In Ouddorp, op Goeree-Overflakkee, aan het begin van de Brouwersdam, staat het depot van de Stichting RTM Ouddorp. De stoom- en dieseltrams zijn afkomstig van de voormalige ′eilandentram′, de Rotterdamsche Tramweg-Maatschappij. Ook exploiteert RTM de tramlijn De Punt - Port Zélande - Middelplaat Haven. Het is het enige smalspoortrambedrijf in Nederland, met de vroeger wijdverbreide spoorwijdte van 1067mm.
Website: Stichting RTM Ouddorp.


Hoorn-Medemblik

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik geeft een beeld van het lokale spoorvervoer op het platteland, met het tijdsbeeld van 1926 als leidraad. Van Dedemstraat 8, Hoorn (achter het NS-station). Postbus 137, 1620 AC Hoorn, telefoon 0229 214 862.
Website: Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.


Blauwe en Gele
NZH- en HTM-trams bij de TS

Scheveningen

De TS-Werkgroep Scheveningen werkt in Den Haag op twee locaties:

In het depot Scheveningen (rechts naast de remise) staan een aantal bedrijfsvaardige wagens. Doorgaans is daar op woensdagavond vanaf 19.30 uur een groep bezig met onderhoud en is daar op die avond bereikbaar op telefoonnummer: 06-26200938. Wilt u van te voren zeker weten of er die avond gewerkt wordt, belt u dan de depot-chef: 06-19231498.

De wagens die gerestaureerd worden staan in de Werkplaats Lijsterbesstraat. De vaste werkdag is daar maandag tussen 10 en 16 uur. Aangezien in deze werkplaats het dagelijkse onderhoud aan de HTM-dienstwagens type GTL plaatsvindt, is het ook om veiligheidsredenen geen praktische locatie om onaangekondigd bezoek te kunnen ontvangen.

Wilt u komen kijken maak dan eerst een afspraak met de depot-chef: 06-19231498. De ingang is aan de Ribesstraat, tegenover huisnummer 94. DEZE DEUR heeft GEEN BEL, dus gaarne een mobieltje meenemen, dan kunnen wij de deur openen. In het weekend wordt incidenteel gewerkt, als er een haastklus is.

Pagina op de TS-site: TS-depot Scheveningen


2
HTM 2

Den Haag

De gerestaureerde tramremise Frans Halsstraat is het onderdak van het Haags Openbaar Vervoer Museum. Daar staat het Haagse bus- en trammuseummaterieel en wordt het onderhouden. Ter Borchstraat 7, 2525 XG Den Haag, 070 445 1559.
Website: Haags Openbaar Vervoer Museum


Museumtramlijn Amsterdam (RETM/EMA)

De Vereniging RETM beheert de trams die de EMA gebruikt om er de Museumtramlijn Haarlemmermeerstation - Bovenkerk mee te exploiteren. Het rijdend personeel is lid van de vereniging.
Tussen Pasen en eind oktober rijden de trams volgens dienstregeling, en in december zijn er speciale ritten.
Website: Electrische Museumtramlijn Amsterdam


Stichting Tramwerk

Een kleine groep tramliefhebbers restaureert verscheidene trams op diverse plaatsen in het land. Een van de eerste wagens was het elektrische motorrijtuig 307, uit de begintijd van de Amsterdamse Gemeentetram.
De projecten worden uitgevoerd door medewerkers van de Stichting Tramwerk.


Stichting Beheer Collectie Amsterdam Vervoer Museum (AVM)

In 2010 verwierf de Tramweg-Stichting een collectie van ruim 50, overwegend Amsterdamse, museumtrams die gesloopt dreigden te worden. Aan de hand van museale principes heeft de op 21 november 2014 opgerichte Amsterdamse beheersstichting deze tramcollectie onder haar hoede nemen. In nauwe samenwerking met de andere Amsterdamse museumorganisaties, het GVB en de gemeente zal de nieuwe stichting zich inzetten voor het historisch hoofdstedelijk OV-materieel.


327
NZH A327 en HTM 274

Arnhem

Het Openluchtmuseum Arnhem heeft sinds enkele jaren een geëlektrificeerde ringlijn door het park lopen, waarop een replica van een Arnhemse tram en ook wagens elders uit het land rijden. Het materieel wordt door een werkgroep onderhouden in de eigen remise.
Website: Nederlands Openluchtmuseum


Foto: L.J.Albers
NZH B412 (foto L.J.Albers)

Haarlem

In het NZH Vervoer Museum in Haarlem staan vier vertegenwoordigers van de beroemde ′Blauwe Tram′ tentoongesteld. Uiteraard zijn de fraaie wagens omringd door de goede zorgen van een TS-werkgroep. Het museum is open voor publiek op vrijdag en zaterdag (11-16 uur). 2031 BH Haarlem, A. Hofmanweg 35. Postadres: Postbus 514, 2003 RM Haarlem, telefoon 023 5444032 (alleen tijdens openingsuren).
Website: NZH-Vervoermuseum.

Daarnaast is er het Historisch Genootschap De Blauwe Tram. Het Genootschap heeft een zeer uitgebreide NZH-collectie onder zijn hoede, bestaande uit archiefstukken, tramonderdelen, foto′s, onderdelen van bovenbouw en bovenleiding, publicaties, replica′s, modellen. Eigenlijk alles wat te maken heeft met het NZH-trambedrijf, behalve de trams zelf. Het Genootschap richt geregeld tentoonstellingen in voor het publiek in het vervoersgebied van de NZH.
Website: De Blauwe Tram


Utrecht

Zeister Tram

De Stichting Stichts Tram Museum (STM) streeft naar een regionaal trammuseum in de omgeving van Utrecht. De STM bezit o.a. motorwagen 20 en bijwagen 43 van de NBM-lijn Utrecht-Zeist. Ook worden, in Amsterdam, replica′s gebouwd van niet meer bestaande Utrechtse trams. Verder wordt gewerkt aan de restauratie van voormalige stadmotorwagen GTU 75.
Website: Stichts Tram Museum


Enschede

onderdelenproef TET1

In een van de TS-opslagruimtes werkt een zeer kleine vrijwilligersgroep aan de restauratie van de laatste wagen van de Twentsche Electrische Tram, de TET1.


Een gedetailleerd overzicht van alle tram- en treinmusea vindt u bij HRN (Historisch railvervoer Nederland)


naar boven