Nieuws

4 ritten met de kleine Blauwe Tram A327 op zondag 16 sept vanaf Voorburg-station

Beste geïnteresseerde in tramritten door de TS-Scheveningen,

Tijdens de Oldtimerdag in Voorburg op zondagmiddag 16 september zal de meer dan 100 jaar oude kleine Blauwe Tram A327 een aantal ritten maken van Voorburg-station naar het Haagse centrum rond de Hofvijver en weer terug.

Vertrektijden zijn 12.30, 13.30, 14.30 15.30.
Om 16.30 uur de rit naar de remise Scheveningen.

Kaartverkoop in de tram bij de kaartverkopers. Aub contant geld meenemen, want er is geen pin-masjien op de tram. Geen kortingskaarten of HTM- dagkaarten geldig.
De opbrengst van de ritten komt ten goede aan ons onderhoud en stallingshuur.

Namens de TS-Scheveningen,
Eric den Hamer

Personenrijtuig 86 van Staatsmijn Emma terug op de rails

Rijtuig SME 86 heeft deze week met succes zijn afleveringsproefrit gemaakt bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Een twee en een half jaar durende en duizenden uren kostende restauratie door een team van conservatoren, vrijwillige vakmensen en stagiaires is hiermee voltoord.

De restauratie is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het VSB Cultuurfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de deelnemers van BankGiro Loterij.

101 Jaar geleden werd het rijtuig gebouwd door Werkspoor in Amsterdam. Het is teruggebracht in de kleurrijke afleveringstoestand, waarin het zijn werkzame leven in het mijnwerkersvervoer in Limburg begon in 1917. Alleen al om dit opvallende kleurenschema te ‘herontdekken’ werd door deskundigen uit en over het gebied grondig archiefonderzoek verricht. Nederlandse lokaalspoorrijtuigen op twee assen trof je ooit in grote delen van ons land aan. De SME 86 is daarvan als enige rijdend bewaard gebleven. Mede om die reden heeft het rijtuig de hoogste A-status binnen de collectie Nederland.

Rijtuig SME 86 zal vanaf de komende herfstvakantie (21-28 oktober) in de tramdienst terugkeren. Er kan dan in het rijtuig naar Medemblik en Hoorn worden gereisd. Meer info: www.stoomtram.nl (Persbericht SHM)

Leo Verhoef secretaris Tramweg-Stichting

Het dagelijks bestuur van de Tramweg-Stichting is weer compleet met de benoeming van Leo Verhoef tot secretaris. Hij treedt per 12 september 2018 in functie.

De positie was vacant sinds Arthur Staal de rol van secretaris verwisselde voor die van voorzitter. Het TS-bestuur prijst zich gelukkig met de komst van Leo Verhoef. Het derde lid van het dagelijks bestuur is penningmeester Wim Reedijk.

Overigens is de Tramweg-Stichting nog steeds op zoek naar kandidaten voor het hoofdredacteurschap van Op Oude Rails, als opvolger van Paul Hekking die deze functie sinds 2001 heeft bekleed.

(foto: faxepl/Flickr)

Historische Gele en Blauwe trams op Monumentendag 2018, zaterdag 8 september

Op Open Monumentendag 2018 zaterdag 8 september 2018 zullen traditioneel weer historische trams rijden van het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) en de Tramweg-Stichting Depot Scheveningen. Deze wordt georganiseerd door het HOVM. Maandag ontvingen wij hierover de volgende informatie:

Voor u zult kunnen meerijden in de Gele trams HTM 36, HTM 57, HTM 58, HTM 265 en Blauwe NZH A327.

Route, kaartjes en in- en uitstappen
Deze trams rijden in ± een 20 min dienst vanaf ± 11 uur t/m 17 uur.
De tramroute is:
Haags Openbaar Vervoer Museum – Station HS – Buitenhof - rondje om Grote Kerk MET STOP OP HET KERKPLEIN) – Buitenhof – Toernooiveld – Bosbrug – via lijn 9 naar Scheveningen Noorderstrand v.v.
De 58 en de 327 zullen vanaf Schev. vertrekken, de andere trams vanaf het HOVM. Voor rijschema zie foto.
FH= Frans Hals=HOVM; KP=Kerkplein; SN=Scheveningen.
U kunt op elke tramhalte op verzoek in- of uitstappen, dus ook bij de halte Gravenstraat. EN OOK op het Kerkplein, zoals in het boekje Open Mon. Dag Den Haag aangegeven is.

Betalen
Zoals traditioneel van vroeger zal de verkoop van de plaatsbewijzen IN de tram zijn BIJ de kaartverkoper (aub papier of muntgeld, want ook toen en ook nu is er geen PIN in de trams! Ook geen OV-chip of kortingskaart geldig).
Enkele reis ongeacht leeftijd €2,50 geldig tot het eindpunt HOVM of Scheveningen. Voor terugreis zult u weer een vervoersbiljet moeten kopen.
De opbrengst van de TS-trams komt ten goede aan het onderhoud van onze trams, over die van het HOVM hebben wij geen inzicht.

Het HOVM zal de informatie over de vertrektijden nog doorgeven.
Wanneer die bekend zijn zullen die op de webstek van de Tramwegstichting geplaatst worden:
www.tramwegstichting.nl bij ,Nieuws’ over deze dag in dit bericht.

Namens het Depot TS-Scheveningen,
Eric den Hamer

Foto: TS-Schev.-E. den Hamer

HTM 58 zaterdag 18 aug. ± 14.30- ± 20 u: Schev.-Kurhaus en Holl. Spoor vv

Zaterdagmiddag in de loop van de middag zal de HTM 58, (vroeger de tram naar Leiden, Delft en Voorburg) rijden tussen HS en Kurhaus vv via de Scheveningse weg.
Dit is uw laatste kans om over de huidige sporen van de Schev. weg te rijden voor die veranderd gaan worden vanaf 27 augustus.

Prijs enkele reis HS-Scheveningen of Scheveningen-HS € 2, Ary v/d Spuiweg-Schev of HS-Vredespaleis € 1,-;
Weer te betalen in de tram in contanten (wij hebben geen betaalmachines) en u krijgt een geknipt kaartje.

Tramwegstichting Depot Scheveningen
Foto R. Naber

TS-erelid Ad Venderbos overleden

Op 19 juni 2018 is Ad Venderbos (69), erelid van de Tramweg-Stichting, onverwacht overleden. Ad was jarenlang penningmeester van de Tramweg-Stichting en stond in het bestuur bekend als de man van de centen die de zaken goed voor elkaar had.

Na zijn laatste termijn als bestuurslid werd hij in 2013 benoemd tot erebestuurslid van de TS wegens zijn grote verdiensten. Naast zijn werk voor de TS was hij ook actief als vrijwilliger bij het RTM-museum in Ouddorp. We zullen hem missen.